Poprzedni temat :: Następny temat
Szparagi - klasycznie
Autor Wiadomość
Ama 
Czas na kawkę ;)



Wiek: 52
Dołączyła: 25 Kwi 2010
Posty: 2722
Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2014-05-12, 11:30   Szparagi - klasycznie

W tym roku obrodziły szparagi, zwłaszcza białe, mozna pęk kupić już po 4-5 zł!!! A bo też i ruszyły pełną parą polskie uprawy, które wreszcie wyradzają obficie. Warto więc nabyć owo warzywko. Kupując szparagi wybieramy niezwiędłe i nieprzerosnięte, ale białe muszą być koniecznie grubsze, bo musimy je obrać. Obieramy obieraczką do jarzyn od główki w dół, następnie ucinamy w 1/3 długości od dołu szparaga, jak nie to bedziemy pluć do talerza włóknami...
Następnie myjemy warzywka w zimnej wodzie, zagotowujemy w wysokim garnku osoloną i ocukrzoną wodę (jak na kalafior); związany nitką pęk brokułów - łatwiej je szybko wyłowić (ja nie wiążę, mam gar do szparagów z sitem) wkładamy do wrzątku główkami do góry, te nie muszą być zanurzone, nawet nie powinny, w parze dojdą do stanu al dente, są najpyszniejsze ze szparaga takie właśnie. Szparagi gotujemy krótko, sprawdzamy miękkość widelcem i jak już w nie wchodzi - wyciągamy je z wody, ważne by ich nie rozgotować!
Podajemy - mam dla was dwie klasyczne wersje podania:

Dla leniwych - z bułeczką tartą przesmażoną na masełku.
Dla mniej leniwych - z sosem holenderskim.
Jak zrobić ten sosik, zaraz podam niżej, jak go opanujecie, macie genialny sos gorący do wszystkich pieczonych, gotowanych i duszonych warzyw, jaj, kotletów drobiowych, mięs przygotowanych na parze.

SOS HOLENDERSKI
na 4 - 5 porcji

4 żółtka, 200g sklarowanego masła, 3 łyżki wody, łyzka soku z cytryny, sól, biały pieprz mielony

masło rozpuścić i mieć pod ręką bardzo ciepłe, żółtka, sok z cytryny, sól, pieprz i wodę starannie utrzeć w miseczce (nie używam miksera); do masy powoli dolewać masło i szybko ucierać rózgą, po wlaniu przelać do garnuszka po maśle, rozcierać energicznie rózgą, ubijać nad włączonym palnikiem aż sos zacznie gęstnieć. Przestawić na stół sos, jeszcze chwilę mieszać. Sos można teraz jeszcze doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy holendra tylko na świeżo, na ciepło, odgrzany się zwarzy. Można sos ucierać na parze, ale ja za leniwa jestem i nie lubię pary w kuchni :D

Zatem smacznego, pamiętajcie - od wieków szparag jest uznanym afrodyzjakiem :brwi:

_________________
Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.

To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template junglebook v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne
Blog Gry Escape The Room
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów
jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12