Wiek: 52 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 2722 Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2014-02-07, 14:07 Pieczeń ze śliwką i żurawiną
Na dwie blaszki keksówki potrzebujemy:
0,6 kg mielonego mięsa wieprzowego
0,3 kg mielonej cielęciny
0,3 kg wątróbek kurzych - posiekanych dość drobno (ja to robię w ręcznej siekarce do cebuli...)
2 jaja
łyżkę stołową błyskawicznej kaszy manny
8 śliwek wędzonych pokrojonych w ćwiartki lub grube paski
dużą garść suszonej żurawiny
pół pęczka posiekanej naci pietruszki
łyżeczkę soli
łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą
dwie szczypty czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, najlepiej z Prymatu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dkg słoniny pokrojonej w paski (nie za grube i nie za cienkie)
bułka tarta i oliwa do foremek
Mięso i wątróbki oraz przyprawy mieszamy, dodajemy jaja, kaszę manną, starannie wyrabiamy i dokładamy śliwki z żurawiną, natkę pietruchy. Wykładamy spody natłuszczonych i wysypanych tartą bułką form paskami słoniny, najlepiej lekko na ukos. Na to kładziemy mięso, lekko uklepujemy, żeby pieczeń weszła równo w foremki. Na wierzch pieczeni układamy paski słoniny. Odstawiamy pieczeń na 30 minut, następnie pieczemy max. około godziny w temp. 200 st. po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim pieczeń do calkowitego ostygnięcia.
Pieczeń ta jest dobra do kanapek, może też być przekąską na półmisku, dobrze się kroi.
I szybko znika...
Smacznego!
_________________ Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.
To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11