Wiek: 52 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 2722 Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2013-10-28, 18:54
Co zrobić ze zwiędłymi storczykami? Słyszałam, że można ściąć i zakwitną znowu, ale jak ściąć i czy rzeczywiście tak trzeba? A przesuszyć je przedtem? Poradźcie!
_________________ Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.
To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
Wiek: 107 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 13497 Skąd: woj.śląskie
Wysłany: 2013-11-02, 17:43
..
u mnie jeszcze słonecznik kwitnie
truskawki dojrzewają
a kolejne kwitną
owady na randki się umawiają
berberys widoczny jest w zimowej barwie
zupę koperkową można zrobić
a gawron dyń pilnuje
trawnik przysypany liśćmi i udekorowany stokrotkami ...
...
_________________ "Bo życie to dar, nie zmarnuj go na smutki i żale ..." "Życie jest tym, co nam się przydarza,
kiedy jesteśmy zajęci snuciem innych planów"
Wysłany: 2013-11-03, 23:26
..
Ogród w butli
Był rok 1960, gdy David Latimer założył swój ogród w butli. Ostatni raz podlewał go w 1972 roku i wtedy to zamknął go ostatecznie.
Od 41 lat butla jest odcięta od świata zewnętrznego. Prawie, bo dociera do niej światło, dzięki któremu zachodzi fotosynteza. Woda krąży w obiegu zamkniętym podobnie jak składniki mineralne. Tlen pochłaniają bakterie żyjące w glebie, które wytwarzają też dwutlenek węgla.
Zamknięta wewnątrz trzykrotka nie narzeka, jak widać, na warunki.
Bakterie w glebie – też nie.
..
_________________ "Bo życie to dar, nie zmarnuj go na smutki i żale ..." "Życie jest tym, co nam się przydarza,
Wysłany: 2013-11-04, 00:47
.
Anet, myślę, że zieleniną by zalatywało
tak jak w takim lesie ...
.
Wysłany: 2013-11-05, 00:54
..
Alicjo-Luleczko przywitaj się
i zasiądź z nami do podwieczorku ..
..
Twój las Bogda jest piękny i romantyczny, ale lubię takie w grach, filmach i na fotach W realu wolę jak jest bardziej.. sucho i choćby jeden promyk słońca się przebija
Wysłany: 2013-11-06, 00:58
.
promyków kilka się przebija i strumyk ... kolory jesienne dominują
to weselszy las
===================
W czterech porach roku ...
różni się ...
..
ja mogę przebywać w każdym lesie i wiosennym, i letnim, i jesiennym, i zimowym, w ciemnej puszczy albo wręcz bajkowym . Mam w nogach trochę tych leśnych scieżek
_________________ .
Miłości do gór nauczyć się nie można. Trzeba je pokochać z samego siebie
.
Lulka [Usunięty]
Wysłany: 2013-11-07, 22:29
Bogda, podoba mi się Twój obecny podpis w kolorze sepii pasuje do tych jesiennych obrazków
Wysłany: 2013-11-07, 22:51
.
Lulka, moje dzieło
..
Złota jesień (ta polska i nie tylko) jest piękna, bez dwóch zdań. Niestety na mnie ta pora roku (ogólnie) działa nostalgicznie A może to już jest nawet melancholia ? Bo ponoć nostalgia ma korzystny wpływ na naszą psychikę, a ja nie zauważyłam żeby jesień w jakikolwiek sposób wpływała na mnie pozytywnie
Bogda, Twój rysunek jest bardzo ładny i nie ma tu miejsca na wstyd
liście przykładane do trudno gojacych ran są jak najbardziej wskazane
Podbiał, to źródło kwasów organicznych, minerałów i mikroelementów. Z kwiatów przygotowuje się herbaty i syropy. Mają właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Pite podczas przeziębień łagodzą podrażnienia dróg oddechowych.
....
Warto inne wiadomości o naszych kwiatach poczytać
polecam
.
=====================
Między innymi o "soku z brzozy", przepis na dań kilka z winniczka/ ślimaka /
coś o "Herbatce z malinowych pędów" można doczytać sobie ---> http://bushcraftwilson.bl...Po%C5%BCywienie
Wszystko w zasięgu ręki - w lesie, w ogrodzie...
Coś z tego sama sprawdzałam i robiłam ...
...
Lulka [Usunięty]
Wysłany: 2014-02-04, 00:00
przepis na dania z winniczka
jesooooo, niektórzy to niewinnych krewetek nie mają odwagi wziąć do giemby
Wysłany: 2014-02-05, 18:04
.
płatki mniszka wysuszyć - zmielić na pył i do ciast dodawać - żółty kolor, jakby na takich jajkach z super żółtymi żółtkami ciasto było....
tańszy dodatek niż szafran
..
Wysłany: 2014-02-05, 18:52
.
Lulka, ale ma zapach ... stosuję ją bardzo często do różnych potraw - nawet do ryżu - fajny efekt smakowy i wizualny
a szafran i pył z mniszka, który jako barwnik jest sprzedawany nie mają zapachu, a kolor polepszają ...
..
Właściwości Kurkumy:
Kurkuma przede wszystkim ma bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm.
jako dziecko jadłam kwiaty z akacji a wujek chciał mnie nakarmić sałatką z pokrzywy ale się nie dałam bo bałam się że nie będę mogła mówić od bąbli na języku
kiedyś pamiętam Makłowicz zrobił program w plenerach wsi polskiej i smażył tam naleśniki z akacją , były chyba tez inne dania z kwiatami ale tylko to zapamiętałam
_________________ .
Miłości do gór nauczyć się nie można. Trzeba je pokochać z samego siebie
.
Wiek: 100 Dołączyła: 02 Maj 2007 Posty: 3913 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-05, 19:38
Ama napisał/a:
Co zrobić ze zwiędłymi storczykami? Słyszałam, że można ściąć i zakwitną znowu, ale jak ściąć i czy rzeczywiście tak trzeba? A przesuszyć je przedtem? Poradźcie!
ja mam już ponad 10 lat kwitnące storczyki w domu - jest ich trochę ))))
kwitną około 10 miesięcy w roku ( u mnie ) zakwitają w okolicach grudnia - kończą kwitnąć w okolicach września
po przekwitnięciu, kiedy uschną badyle , na których kwitły kwiaty - obcinam te badyle , zostawiam liście - zostawiam je normalnie w domu, podlewam, i za parę miesięcy znowu kwitną
chyba kiedyś Wam pokazywałam, zdjęcie moich storczyków - mam je w 3 kolorach - sa śliczne ))))
Wysłany: 2014-02-06, 15:36
.
Cama, sprawdź w "MAKRO"
..
w MAKRO niestety nie ma, kupiłam ją przedtem w jakimś sklepiku
ale Bogda stawiam Ci piwo za wytrwałość i link
Lulka [Usunięty]
Wysłany: 2014-02-06, 22:25
to może i ja miałabym nieśmiałą prośbę?
jeszcze z rok temu używałam tylko tej przyprawy do ziemniaków firmy "Cykoria"
opakowanie miało taką szatę graficzną
teraz ma taką
była/jest REWELACYJNA!!! nic dodać nic ująć
wystarczy talarki surowych ziemniaków wrzucić na patelachę, posypać obficie przyprawą, usmażyć i voilà, do tego kefir lub zsiadłe mleko i szybki, prosty obiad
jak zniknęła nagle ze sklepów to próbowałam innych, ale żadna mi nie przypasowała, to nie było to
"zaraziłam" nią kumpelki, które potwierdziły jej rewelacyjność
więc moja prośba! jeśli traficie na tę przyprawę w swoim mieście to proszę pamiętać o Lulce