Wiek: 107 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 13497 Skąd: woj.śląskie
Wysłany: 2013-11-23, 13:56
.
mnie również piosenka nawet sie spodobała, a i Joli się spodoba, chociażby ze względu na zimowy krajobraz
.
te nasze "ę" "ą" "sz" "cz" "ś" "ć" są bardzo ciężkie do wymowy ...
_________________ "Bo życie to dar, nie zmarnuj go na smutki i żale ..." "Życie jest tym, co nam się przydarza,
kiedy jesteśmy zajęci snuciem innych planów"
_________________ "Bo życie to dar, nie zmarnuj go na smutki i żale ..." "Życie jest tym, co nam się przydarza,
jeden z komentarzy:
Każdy kto śpiewa o takich bohaterach musi mieć szacunek
to młodzi śpiewają
są tacy, którzy znają historię, wiedzą co ważne...
nie zapominają historii, szanują tych co zginęli,
żebyśmy mogli żyć w naszym Wolnym Kraju...
to lekcja historii... o której nie należy zapominać
=============
nie tylko ogłupiająca muzyka, w której tylko dwie linijki tekstu powtarzane przez całą piosenkę i do tego laalaaalaaa...
.
.
"Określ, co sprawia że dobrze się czujesz i zacznij robić tego więcej "
.
Lulka [Usunięty]
Wysłany: 2013-12-01, 02:37
Bogda napisał/a:
w tych utworach słowa są ważne
jeden z komentarzy:
Każdy kto śpiewa o takich bohaterach musi mieć szacunek
to młodzi śpiewają
są tacy, którzy znają historię....
Bogda stawiam Ci piwo za propagowanie "znaj swoją historię" nie za rodzaj muzyki
znajomość muzyki i utworów nie musi się wiązać z lubieniem, czy nielubieniem ale po prostu z wiedzą
tak jest np. z muzyką klasyczną: Bach, Vivaldi bla, bla, bla....
a jeśli chodzi o współczesną twórczość chyba na takiej samej zasadzie
a to, co zapodała Bogda znam i słyszałam
nie napawam się tym ale znam a moje uznanie odnosi się do tego, że właśnie młodzi starają się przypominać, że mamy swoją historię, jaka ona jest ale nie zaczęła się po 1989 roku....
a o zgrozo sondaże wśród młodych, jeśli chodzi o historię są coraz bardziej zatrważające
nie przepadam np. za muzyką/utworami, które ja nazywam "rogate gitary", aczkolwiek mam wśród nich swoje typowania i też słucham z przyjemności pewnych utworów szarpidrutów
zapoznaję się z nimi właśnie na zasadzie wiedzy
czy ktoś z Was kojarzy np. zespół Sabaton?
jest to zespół wykonujący, ogólnie mówiąc muzykę tzw. "satanistyczną"
jest to szwedzki zespół - młodzi ludzie i o dziwo w swoim kraju zyskali popularność śpiewając o Powstaniu Warszawskim
http://www.youtube.com/watch?v=Y7dRBmMsevk
Wiek: 107 Dołączyła: 20 Maj 2008 Posty: 13497 Skąd: woj.śląskie
Wysłany: 2013-12-02, 00:41
.
Lulka, dziękuję
===============
Już kiedyś wspominałam i wstawiałam utwóry zespołu "Sabaton" Sabaton – szwedzka grupa wykonująca muzykę z pogranicza power i heavy metalu. Tematyka utworów jest powiązana z wojną.
Nie tylko o Powstaniu Warszawskim śpiewają...
Film jak i piosenka opowiada o pilotach z Polski, Czechosłowacji oraz Kanady, czyli o dywizjonach 303, 310, 401 biorących udział w bitwie o Anglię we wrześniu 1940 roku.
Fragmenty wstawiane, pochodzą z filmu "Bitwa o Anglię"
Ta muzyka oddaje grozę tamtych lat... tamtych chwil...
Słucha się jej ... z ciarami
=======
Pod tymi słowami ja się podpisuję również i myślę, że nie tylko ja...
Husaria ---> http://www.youtube.com/watch?v=bEFVDm8DOKA
To były chwile naszej chwały ---> http://www.youtube.com/watch?v=wqY-qi7_4Qk
Husaria: Zabójcza jazda - 12 największych zwycięstw.
Same liczby o tym mówią
Tego w podręcznikach nie było ... a jak byłó,
to dawno wywietrzało z naszej pamięci ...
Sienkiewicz pisał: Ku pokrzepieniu....
...
.
http://www.youtube.com/watch?v=McMsyPddKpQ Bo trudno jest w taki czas, zapomnieć jak kruche jest nasze życie! Chociaż zawsze można, jak ja, w stronę reinkarnacji się skłaniać
to jest piękna piosenka...... często ja słysze.....
_________________ .
"Określ, co sprawia że dobrze się czujesz i zacznij robić tego więcej "
.
Lulka [Usunięty]
Wysłany: 2014-03-01, 19:40
piękna piosenka i słowa też niegłupie
...Słyszałam,
Że Twoje marzenia się spełniły
Domyślam się, że ona dała Ci to,
czego nie dałam Ci ja...
...Nieważne
Znajdę kogoś takiego jak Ty
Tobie również życzę wszystkiego najlepszego
Nie zapomnij mnie, błagam
Będę pamiętać jak powiedziałeś:
"Czasami Miłość trwa,
ale czasami zamiast tego rani"...
Lulka kocham ten Nokturn Chopina, ale chociaż przyprawia mnie o dreszcze, rzadko słucham, bo wyjątkowo mnie dołuje Dziwne to jest, ponieważ czasem słucham muzy zupełnie z nastrojem nie współgrającej
I wspóczuję Niestety takie jest życie, każdy dzień zbliża nas do... końca.
Wiek: 52 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 2722 Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2014-03-05, 22:53
Właściwie to chyba powinnam umieścić to dziełko w filmach, ale...
W 2011 powstał polsko-chinski film - baśń tak niezwykła, że koniecznie trzeba ją obejrzeć. A muzyka? No właśnie - zaparzcie sobie herbatę, usiądźcie z bliskimi i obejrzyjcie w dobrym nagłośnieniu. Fryderyk Chopin jakiego znacie i jakiego nie znacie - bo pomiędzy baśnią i muzyką w tym filmie nie ma granicy.
Wiek: 52 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 2722 Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2014-03-06, 18:04
Szopen to Szopen
Film zaś jest dla mnie odkryciem, bo jak się zastanowić, nie bardzo dla dzieci, raczej dla rodziców. Piękne jest to, że można muzyką Chopina (utwory powstawały w emigracyjnej tęsknocie Mistrza za ojczyzną) mówić o dramacie dzisiejszej polskiej emigracji...
_________________ Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.
To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
Cóż, muzyką Chopina można w zasadzie 'powiedzieć' wszystko! Dlatego Go... kocham niezmienne A co do filmu - kiedyś przyjdzie pora i go obejrzę. Zachęciłaś mnie Ama
U mnie na okrągło leci "Shape Of You" Ed Sheeran. Nie mogę przestać tego słuchać.
_________________ Prawdziwa miłość jest zawsze chaotyczna. Gubisz się, tracisz trzeźwy osąd. Nie umiesz się bronić. Im większa miłość, tym większy chaos.
W tej chwili żadnej, pewnie jeszcze zdarzy mi się włączyć ją przy pracy. Muzyka pomaga jakoś przetrwać srogie dnie, kiedy pada, jest ciemno na zewnątrz i nic się człowiekowi nie chce. Poprawia nastrój i kondycje psychiczną.