Poprzedni temat :: Następny temat
Sos czosnkowy do kalafiora, młodych ziemniaków czy cukinii
Autor Wiadomość
Ama 
Czas na kawkę ;)



Wiek: 49
Dołączyła: 25 Kwi 2010
Posty: 2722
Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2015-06-21, 02:49   Sos czosnkowy do kalafiora, młodych ziemniaków czy cukinii

Szybko się robi, jest pyszny, gorącym warzywom dodaje smaku i naprawdę ładnie się prezentuje.

Śmietana 12% lub 18% mały kubeczek, gęsta
2 surowe żółtka
trzy ząbki świeżego czosnku, najlepszy młody
sól
2-3 szczypty białego mielonego pieprzu

Ucieramy wszystkie składniki by powstała piękna masa; świeżym sosem polewamy bardzo gorące warzywa z wody, można danie ozdobić jeszcze koperkiem, świeżą kolendrą.

Proste i jak raz na lato :)
_________________
Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.

To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
 
 
Anet 



Wiek: 45
Dołączyła: 18 Cze 2007
Posty: 13588
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 2015-06-21, 22:00   

robię taki ale bez żółtek, boję się teraz surowych :) dodaje do brokułów, kalafiora, nawet do śledzika :D

Czasami dodaje odrobinę soku z cytryny, łyżkę oliwy i odrobinę musztardy dla zemulgowania :) Zdarza mi się zastąpić musztardę jogurtem naturalnym. Pychotka :mniam: :ok:
_________________
.
Miłości do gór nauczyć się nie można. Trzeba je pokochać z samego siebie
.
 
 
ana555 



Wiek: 35
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 8604
Skąd: znad morza :)
Wysłany: 2015-06-22, 10:34   

też często robię taki sosik ale żółtek nigdy jeszcze nie dodawałam :unsure:
_________________
"Być może dla świata jesteś nikim , ale dla kogoś możesz być całym światem ."
 
 
Ama 
Czas na kawkę ;)



Wiek: 49
Dołączyła: 25 Kwi 2010
Posty: 2722
Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2015-06-22, 19:19   

Warto. Żółtko w sosie lanym na gorące potrawy zageszcza go, no i kolorek jest fajny :)
_________________
Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.

To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
 
 
MałżSwojejŻony 
Robi Rozeznanie


Wiek: 39
Dołączył: 14 Wrz 2010
Posty: 288
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-07, 00:30   Cukinia faszerowana serami

Muszę się pochwalić, zazwyczaj nie eksperymentuję. Dziś jednak z braku chęci na mięso, pożarliśmy wielkie cukinie nabite twarogiem...

Cukinię obieramy, kroimy na grube dwucentymetrowe plastry, wydrążamy środki. Układamy na naoliwionej blasze. Faszerujemy pierścienie masą twarogową - dużo, szpiczast owręcz, nakrywamy każdą porcję plastrem żółtego sera, najlepszy żółty wędzony salami. Pieczemy w temp. około 200 st. 15-20 minut.

Farsz: twaróg półtłusty, śmietana, sól i pieprz, posiekany w kosteczkę wędzony boczek. Można dodać szczypior.

Nie zrobiliśmy fotek, aparat był dalej niż żarcie i ... niestety...
_________________
Mgłełełe zięłło Chaprędź!
 
 
Nacka 



Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 13080
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-07-07, 21:22   

zjadłosię :rotfl:

nie jestem fanką cukinii ale wyobraziłam sobie i chyba niezłe? ;)
_________________

 
 
Ama 
Czas na kawkę ;)



Wiek: 49
Dołączyła: 25 Kwi 2010
Posty: 2722
Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2015-12-18, 22:15   

W tym roku nie kupuję pieczywa na święta. I wam polecam szybki i przepyszny chleb świąteczny:

http://gotowanie.onet.pl/...ny-sto,1937911/
_________________
Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.

To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template junglebook v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne
Blog Gry Escape The Room
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów
jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12