Wiek: 52 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 2722 Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2015-01-11, 15:47 Rosół królewski
Mięso z kością z kury - 0,5 kg, kawałek pręgi wołowej - 0,3 kg, skrzydło gęsi lub kacze. Bukiet jarzyn: marchew, por, kapusta włoska, cebula, seler, pietruszka. Łyżeczka cukru, sól, pieprz ziarnisty czarny i mielony, łyżka koniaku lub winiaku, szczypta szafranu (ew. kurkumy), kilka liści lub susz lubczyku.
Makaron wstążki, gniazda lub podobny (koniecznie jajeczny) - ideałem jest domowa krajanka Natka z pietruszki. Jajka na twardo (najlepsze przepiórcze).
Na wrzącą wodę wrzucamy mięso, gotujemy na malutkim ogniu, minimalnym wrzeniu około 30 minut. Zbieramy szum. Dodajemy cukier i sól - tę na razie w niewielkiej ilości, pokrojone i umyte warzywa (ja kroję w większe cząstki), obraną cebulę opalam trochę nad ogniem przed dorzuceniem do gara. Wsypuję pół łyżeczki czarnego, ziarnistego pieprzu i szafran/kurkumę, lubczyk. Powoli na minimalnym wrzeniu i pod przykryciem gotujemy wszystko do miękkości, kilka razy dolewając trochę zimnej wody do uzupełnienia płynu. Gdy mięsa i warzywa są miękkie, rosół zaprawiam alkoholem, mielonym pieprzem i dosalam do smaku.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką, oraz połówką jajka lub jajeczkami przepiórczymi - rozpołowionymi. Dla odważniejszych smakowo: do gotującego się rosołu można dodać też pasek świeżej skórki cytryny (mi akurat ten smak nie podchodzi).
Podaję rosół z kawałkami mięs, ale czasem warto przerobić mięsko na farsz pierogowy
_________________ Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.
To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11