Wiek: 52 Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 2722 Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2014-06-01, 11:46 Szybkie leczo z botwinki
Sezon na pyszne, młodziutkie buraczki to oczywiście botwinka z kartoflami i koperkiem, z jajkiem, albo chłodnik. I to by było na tyle. Proponuję wam spróbować tego frykasu...
Leczo z botwinki
Botwinkę myjemy, kroimy drobno buraczki i grubsze części łodyżek, wrzucamy je na osoloną i odrobinę osłodzoną wodę, gotujemy do miękkości. Dodajemy skrojone liście, trochę octu lub kwasku by nie zgubić w gotowaniu koloru i posmaku botwiny. Dodajemy troszkę masła, pokrojoną cukinię, białą konserwową fasolę np. jaś, ugotowaną i skrojoną w plastry marchewkę (można wykorzystać tę z rosołu). Gotujemy chwilę do miękkości cukinii, zgrania się składników i przyprawiamy pieprzem, odrobiną czosnku i ewentualnie dosalamy. Zabielamy gęstą śmietaną, dorzucamy posiekany koperek.
A potem, niezwłocznie...świeża bułka do ręki i - smacznego!
Potrawa nie nadaje się do odgrzania.
_________________ Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.
To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11