Poprzedni temat :: Następny temat
Szybkie leczo z botwinki
Autor Wiadomość
Ama 
Czas na kawkę ;)



Wiek: 52
Dołączyła: 25 Kwi 2010
Posty: 2722
Skąd: Kraków i nie tylko
Wysłany: 2014-06-01, 11:46   Szybkie leczo z botwinki

Sezon na pyszne, młodziutkie buraczki to oczywiście botwinka z kartoflami i koperkiem, z jajkiem, albo chłodnik. I to by było na tyle. Proponuję wam spróbować tego frykasu...

Leczo z botwinki

Botwinkę myjemy, kroimy drobno buraczki i grubsze części łodyżek, wrzucamy je na osoloną i odrobinę osłodzoną wodę, gotujemy do miękkości. Dodajemy skrojone liście, trochę octu lub kwasku by nie zgubić w gotowaniu koloru i posmaku botwiny. Dodajemy troszkę masła, pokrojoną cukinię, białą konserwową fasolę np. jaś, ugotowaną i skrojoną w plastry marchewkę (można wykorzystać tę z rosołu). Gotujemy chwilę do miękkości cukinii, zgrania się składników i przyprawiamy pieprzem, odrobiną czosnku i ewentualnie dosalamy. Zabielamy gęstą śmietaną, dorzucamy posiekany koperek.

A potem, niezwłocznie...świeża bułka do ręki i - smacznego!

Potrawa nie nadaje się do odgrzania.
_________________
Wszystko przemija prócz prawdziwej tęsknoty.

To nie czarny kot napotkany przynosi pecha, ale ciemny kmiot. A ludzie jak zwykle powtarzają tylko to co im wygodne!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template junglebook v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne
Blog Gry Escape The Room
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów
jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11