Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z uruchamianiem gier
Autor Wiadomość
vaapu 
Srebrna Natalia



Wiek: 32
Dołączyła: 03 Sie 2007
Posty: 2747
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-09-28, 22:58   Problem z uruchamianiem gier

Często mam taki problem z grami na laptopie, a dzisiaj to samo pojawiło się u siostry na komputerze. Otóż w wypadku wielu gier instaluję je, gram sobie raz, potem zapisuję i wyłączam. Do tej pory jest ok. Po czym próbuję grę uruchomić ponownie.... i nic. Czasem pojawia się jakiś niezrozumiały komunikat (mam holenderskie oprogramowanie), a czasem nie pojawia się nic. Jednym zdaniem: gra uruchamia się tylko raz, po czym odmawia współpracy i nie włącza się.
Czy to może być wina sterowników? Jeśli nie, to czego?
_________________
Dziękuję Ci Tato, że jestem Resoviakiem!
 
 
 
Urszula 
Urszula



Wiek: 60
Dołączyła: 23 Sty 2008
Posty: 570
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-09-29, 09:07   

Czy są jakiekolwiek komunikaty, czy tylko gra po prostu mignie i nie startuje? Jeśli tak jest, to trzeba sprawdzić sterowniki, do grafiki, muzyki oraz directX. Jeszcze jedna sprawa, jeśli komputer spełnia minimalne wymagania gry, dobrze go wpierw posprzątać i na czas grania wyłączyć wszystko, co działa w tle. Tzn. gg, antywirus, itd. Są to programy pamięcio-żerne bardzo spowalniające pracę komputera i gdy jeszcze ma się wysilić na odpalanie gry i być stabilny, to dla niego zbyt wiele. Nawet silniejsze maszyny mogą mieć problem, gdy pilnują stabilnego działania wielu programów działających w tle.
_________________
http://forum.przygodomania.pl/index.php
 
 
vaapu 
Srebrna Natalia



Wiek: 32
Dołączyła: 03 Sie 2007
Posty: 2747
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-09-29, 10:13   

rzecz w tym, że gra działa jeden raz, a później nie włącza się w ogóle. Nie są to gry najnowsze, nie mają dużych wymagań. Przy tym pierwszym graniu działają b. dobrze a przy drugiej próbie włączenia - najczęściej pojawia się na sekundę "klepsydra" przy kursorze (tak, jakby zamierzało załadować grę), po czym znika i gra się nie włącza.
_________________
Dziękuję Ci Tato, że jestem Resoviakiem!
 
 
 
Urszula 
Urszula



Wiek: 60
Dołączyła: 23 Sty 2008
Posty: 570
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-09-29, 10:30   

Powiedz jaka gra tak robi i jaki masz sprzęt. Stare gry z reguły tak robią , bo sterowniki nie są kompatybilne , spróbuj ustawić je w trybie zgodności. Często potrzebują reinstalacji.
_________________
http://forum.przygodomania.pl/index.php
 
 
vaapu 
Srebrna Natalia



Wiek: 32
Dołączyła: 03 Sie 2007
Posty: 2747
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-09-29, 10:37   

Reinstalacja pomaga o tyle, że znów mogę raz uruchomić grę :
W tym momencie nie mogę powiedzieć, jaki to sprzęt, bo piszę z komputera, a robi tak laptop i komputer siostry.
Jakie gry? Ostatnio - Tajemnica zaginionej jaskini i Need for speed - underground.
Obstawiam sterowniki - raz wzięłam się za tłumaczenie komunikatu, który pojawił mi się na laptopie (kilka razy o tym, że gra się nie włączy informował komunikat) - i z tego co zrozumiałam chodziło właśnie o sterowniki.
Nie rozumiem jednej rzeczy - dlaczego za pierwszym razem gra działa bezproblemowo, nawet się nie zacinając, po czym przy kolejnym razie jest coś nie tak : jeśli to sterowniki, tak jak myślę, to co, raz działają, a później w grze się coś przestawia i już odmawiają współpracy?

[ Dodano: 2010-09-29, 10:40 ]
Ula, tak sobie myślę, że tryb zgodności nie zadziała - bo gdyby o to chodziło, to gra nie włączyłaby się chyba także za pierwszym razem?
_________________
Dziękuję Ci Tato, że jestem Resoviakiem!
 
 
 
Urszula 
Urszula



Wiek: 60
Dołączyła: 23 Sty 2008
Posty: 570
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-09-29, 10:57   

Gdybyś miała zainstalowane starsze sterowniki to podejrzewam ,że problemu by nie było, nie wiem czemu się tak dzieje, ale po ustawianiu trybu zgodności, często gra działa bez zarzutu. Widocznie w takim trybie nie korzysta z jakiś dodatkowych bajerów graficznych , które raz działają prawidłowo a raz szaleją.
_________________
http://forum.przygodomania.pl/index.php
 
 
vaapu 
Srebrna Natalia



Wiek: 32
Dołączyła: 03 Sie 2007
Posty: 2747
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-09-29, 10:59   

Ula, teraz sobie przypomniałam, nie próbowałam tego na laptopie, ale wczoraj u siostry ustawiałam tryb zgodności - dalej nic :
To nic, obie maszyny idą w najbliższym czasie do informatyka, więc może po tym gry zaczną chodzić normalnie.
Dziękuję za chęć pomocy :*
_________________
Dziękuję Ci Tato, że jestem Resoviakiem!
 
 
 
Urszula 
Urszula



Wiek: 60
Dołączyła: 23 Sty 2008
Posty: 570
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-09-29, 11:04   

Być może mają już troszkę bałagan, ale jak coś daj znać, może razem coś wymyślimy. Szkoda ,że piękne stare gry nie chcą z nami współpracować bez problemowo, trzeba troszkę się namęczyć ,żeby je uruchomić.
_________________
http://forum.przygodomania.pl/index.php
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template junglebook v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne
Blog Gry Escape The Room
Kopiowanie i rozpowszechnianie tekstów zamieszczonych na forum bez pisemnej zgody autorów
jest surowo zabronione, gdyż jest naruszeniem praw autorskich do solucji i poradników.
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11