Wiek: 32 Dołączyła: 03 Sie 2007 Posty: 2747 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-09-28, 22:58 Problem z uruchamianiem gier
Często mam taki problem z grami na laptopie, a dzisiaj to samo pojawiło się u siostry na komputerze. Otóż w wypadku wielu gier instaluję je, gram sobie raz, potem zapisuję i wyłączam. Do tej pory jest ok. Po czym próbuję grę uruchomić ponownie.... i nic. Czasem pojawia się jakiś niezrozumiały komunikat (mam holenderskie oprogramowanie), a czasem nie pojawia się nic. Jednym zdaniem: gra uruchamia się tylko raz, po czym odmawia współpracy i nie włącza się.
Czy to może być wina sterowników? Jeśli nie, to czego?
_________________ Dziękuję Ci Tato, że jestem Resoviakiem!
Czy są jakiekolwiek komunikaty, czy tylko gra po prostu mignie i nie startuje? Jeśli tak jest, to trzeba sprawdzić sterowniki, do grafiki, muzyki oraz directX. Jeszcze jedna sprawa, jeśli komputer spełnia minimalne wymagania gry, dobrze go wpierw posprzątać i na czas grania wyłączyć wszystko, co działa w tle. Tzn. gg, antywirus, itd. Są to programy pamięcio-żerne bardzo spowalniające pracę komputera i gdy jeszcze ma się wysilić na odpalanie gry i być stabilny, to dla niego zbyt wiele. Nawet silniejsze maszyny mogą mieć problem, gdy pilnują stabilnego działania wielu programów działających w tle.
Wysłany: 2010-09-29, 10:13
rzecz w tym, że gra działa jeden raz, a później nie włącza się w ogóle. Nie są to gry najnowsze, nie mają dużych wymagań. Przy tym pierwszym graniu działają b. dobrze a przy drugiej próbie włączenia - najczęściej pojawia się na sekundę "klepsydra" przy kursorze (tak, jakby zamierzało załadować grę), po czym znika i gra się nie włącza.
Powiedz jaka gra tak robi i jaki masz sprzęt. Stare gry z reguły tak robią , bo sterowniki nie są kompatybilne , spróbuj ustawić je w trybie zgodności. Często potrzebują reinstalacji.
Wysłany: 2010-09-29, 10:37
Reinstalacja pomaga o tyle, że znów mogę raz uruchomić grę
W tym momencie nie mogę powiedzieć, jaki to sprzęt, bo piszę z komputera, a robi tak laptop i komputer siostry.
Jakie gry? Ostatnio - Tajemnica zaginionej jaskini i Need for speed - underground.
Obstawiam sterowniki - raz wzięłam się za tłumaczenie komunikatu, który pojawił mi się na laptopie (kilka razy o tym, że gra się nie włączy informował komunikat) - i z tego co zrozumiałam chodziło właśnie o sterowniki.
Nie rozumiem jednej rzeczy - dlaczego za pierwszym razem gra działa bezproblemowo, nawet się nie zacinając, po czym przy kolejnym razie jest coś nie tak jeśli to sterowniki, tak jak myślę, to co, raz działają, a później w grze się coś przestawia i już odmawiają współpracy?
[ Dodano: 2010-09-29, 10:40 ]
Ula, tak sobie myślę, że tryb zgodności nie zadziała - bo gdyby o to chodziło, to gra nie włączyłaby się chyba także za pierwszym razem?
Gdybyś miała zainstalowane starsze sterowniki to podejrzewam ,że problemu by nie było, nie wiem czemu się tak dzieje, ale po ustawianiu trybu zgodności, często gra działa bez zarzutu. Widocznie w takim trybie nie korzysta z jakiś dodatkowych bajerów graficznych , które raz działają prawidłowo a raz szaleją.
Wysłany: 2010-09-29, 10:59
Ula, teraz sobie przypomniałam, nie próbowałam tego na laptopie, ale wczoraj u siostry ustawiałam tryb zgodności - dalej nic
To nic, obie maszyny idą w najbliższym czasie do informatyka, więc może po tym gry zaczną chodzić normalnie.
Dziękuję za chęć pomocy
Być może mają już troszkę bałagan, ale jak coś daj znać, może razem coś wymyślimy. Szkoda ,że piękne stare gry nie chcą z nami współpracować bez problemowo, trzeba troszkę się namęczyć ,żeby je uruchomić.